Ismerje meg az immunrendszer felépítését és működését

1046
HOZZÁSZÓLÁS:

Az immunrendszer végrehajtó elemei különböző felépítésű sejtek, melyek vagy közvetlenül pusztítják el a kórokozókat, illetve a szervezet saját, hibás sejtjeit, vagy ellenanyagok termelése útján. Ezek a sejtek az immunszervekben képződnek.immun1

Melyek az immunrendszer fő szervei?

Cikk hirdetés 8.

Elsődleges immunszerveknek nevezzük azokat a szerveinket (csontvelő, csecsemőmirigy), amelyekben a vérsejtek képződése és érése folyik.

A magzatban a vérsejtek még az úgynevezett szikzacskóban, a májban és lépben is képződnek. Születésünk után már csak a testünk egyhuszad részét kitevő csontvelőben termelődnek.

Csecsemő- és kisgyermekkorban még a legtöbb csontvelő vörös, tehát vérsejttermelő. Felnőtt korunkra vérsejt már csak a lapos csontokban – csípő-, lapocka-, szegy- és koponyacsont -, valamint a hosszú csontok végeiben képződik.

Ezeket vörös csontvelő tölti ki, míg a többi részt elsősorban zsírszövet, emiatt sárga a színe. Ennek a területnek is megmarad viszont az a képessége, hogy például nagyobb vérveszteségek után időlegesen újra vörössé váljon.

A csecsemőmirigy (timus) a mellkas felső részén, a szegycsont mögött helyezkedik el, felnőttkorra lényegesen megkisebbedik. Itt zajlik a T-limfociták érése.

Melyek testünk másodlagos nyirokszervei?

Másodlagos nyirokszerveknek nevezzük a testünk minden részén megtalálható nyirokcsomókat, a torokban, orrgaratban és nyelvgyökben fellelhető mandulákat, a lépet, mely a hasüreg bal oldalán a gyomor mellett található, és a nyálkahártyák védelmi rendszerét alkotó nyirokszövetet.

Ez hatalmas tömegű sejtet jelent, az úszómedencényi felületű nyálkahártyák felszíne alatt. Valamennyi testüregünket nyálkahártya védi a felületén mindenhol jelen levő kórokozóktól és a békés, szükségesen jelen levő baktériumoktól.

A nyirokszervek egymással a nyirokér- és vérérhálózat útján érintkeznek, ez a két hatalmas csatornarendszer egymással is összeköttetésben áll. Ez teszi lehetővé sajnos azt is, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok távoli áttéteket is képezzenek.

1046
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3358
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]