Hogyan képes emlékezni az immunrendszerünk?

1125
HOZZÁSZÓLÁS:

Az immunműködésnek van egy olyan tulajdonsága, amely nagyon elgondolkodtató: az emlékezés. A betolakodó sejtekkel való első találkozás alkalmával a B-limfociták osztódni és differenciálódni kezdenek, így képződnek az ellenanyag előállítására képes plazmasejtek, s ezek mellett az ún. memóriasejtek.immunsejt

Mit csinálnak a memóriasejtek?

Cikk hirdetés 8.

E sejtek pontos leírást készítenek az illető antigén jellemzőiről, és ezt archiválják az immunrendszer „irattárában”. Ha bizonyos idő után ugyanaz az antigén ismét bekerül a szervezetbe, a B-memóriasejtek észlelik, s pillanatok alatt beazonosítják a korábban „lejelentett” antitestet, speciális jellege alapján. Ilyenkor az első immunválasznál jóval gyorsabban és nagyobb mértékben indul meg az antitesttermelés.

A T-limfociták differenciálódása során szintén keletkeznek T-memóriasejtek, amelyeknek nincs sejtölő képességük. Feladatuk, hogy a speciális antigénstruktúra emléknyomait éveken át megőrizzék, és újabb támadás esetén gyorsan és tömegesen T-ölősejtekké alakuljanak át. Ez az emlékező mechanizmus biztosítja a hatékony védekezést a már megismert kórokozókkal és daganatsejtekkel szemben.

A memóriasejtek létezése és tevékenysége magától értetődőnek és átláthatónak tűnik, de ha meggondoljuk, hogy naponta hány ismert kémiai anyag, mikroba juthat a szervezetbe, és a belső lebontási-méregtelenítési funkciók során mennyi vegyületet, esetlegesen képződött daganatsejtet kell a pillanat töredéke alatt „igazoltatni” és sorsukról azonnali döntést hozni, érthetővé válik a rendszer egyedülállósága.

Mindehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy immunrendszerünk szinte folyamatosan újabb ismeretlen anyagokkal, mutáción átesett mikrobiális rendszerekkel, vírusokkal találkozik, amely minden esetben új „emlékirat” készítését és speciális emléksejtek munkába állítását teszi szükségessé.

Mindez olyan szervezettséget, pontosságot és munkatempót feltételez, amely még a modem menedzsmentszisztémák számára is ismeretlen és felfoghatatlan.

1125
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3358
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]