Mit takar az adaptív immunitás?

948
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha az adaptív immunitás egyszer akcióba lendül, felerősíti a gyulladásos választ. Ami a legfontosabb, hogy ez a rendszer antitestek és gyilkos fehérvérsejtek egész seregeit mozgósítja a betolakodók elpusztítására, ússzanak azok akár a vérben és a nyirokban, vagy rejtőzzenek a szöveti sejtekben.

Cikk hirdetés 8.

A fehérvérsejtek megvédenek minket

A fehérvérsejtek ezután ,,harcosokká” alakulnak, amelyek képesek megtalálni és megölni az azonosított betolakodót. A harcoló fehérvérsejteknek két típusa van; nevük első betűje eredetükre utal.

  • B-limfociták. A csontvelőben fejlődő B-limfocíták a vérben keringő fehérvénejteknek körülbelül 10 százalékát teszik ki.
  • T-limfociták. A csecsemőmirigyben (thymus) fejlődnek. (Ez a kis, szegycsont alatti mirigy az immunrendszer része.) A limfociták mintegy 80 százaléka T-sejt.

Amikor megtámadják a betolakodó mikroorganizmusokat, a B- és a T-sejtek különböző, bár időnként egymást átfedő feladatokat látnak el. A T-limfociták a szervezetbe jutott kórokozókra vadásznak, és bekebelezik, majd a sejtplazmájukban raktározott enzimekkel felbontják az idegen anyagokat.

A B-sejtek nem közvetlenül vesznek részt a harcban, hanem ellenanyagok (antitestek, immun-globulinok) tömegeit termelik. Az antitestek segítenek az immunsejteknek az antigének bekebelezésében, semlegesítik a baktériumok által termelt mérgező anyagokat, és közvetlenül is támadják a baktériumokat, vírusokat.

A T-limfociták több típusra oszthatók, főleg funkcionális tulajdonságaik alapján. Beszélhetünk többek között segítő-, ölő-, memória- és gátlósejtekről.

B-sejtek: az antitestek előállítói

A B-sejtek számos baktériumtípus, továbbá egyes vírusok és paraziták ellen képesek harcolni. Bár időbe telik, mire a B-sejtek betolakodóként azonosítanak egy-egy mikrobát, ha ez megtörténik, antitesteket termelnek.

Ezek nagy mennyiségben a vérbe, valamint a nyirokba kerülnek, és kezdetét veszi a mikroorganizmusok utáni vadászat. Az antitestek hatástalanítják az ellenséget, vagy elpusztítandóként, jelölik meg” más fehérvérsejttípusok számára.

948
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3358
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]