Vörösvértest – Miért lehet alacsonyabb vagy magasabb a szintje?

2301
HOZZÁSZÓLÁS:

vörösvértestA vörösvértestek a csontvelőben képződnek és a vér oxigénszállításáért felelősek. A tüdőben felveszik az oxigént, melyet a hemoglobinhoz kötve a szövetekhez szállítanak a verő-ereken át.

Cikk hirdetés 8.

A szövetekben aztán leadják az oda szállított oxigént, helyette pedig szén-dioxidot vesznek magukhoz. Ezt a visszereken át visszajuttatják a tüdőbe, majd pedig ott leadják.

Általában akkor vizsgálják meg a vörösvértestek számát, ha arra gyanakodnak, hogy a vérben fokozottan pusztulnak el, vagy csökkent, illetve fokozott termelés lehet a háttérben.

Milyen tünetei vannak az alacsony vörösvértest számnak?

Ha a normálisnál alacsonyabb a vörösvértestek szintje a szervezetben, akkor emiatt lecsökken az oxigénszállítás kapacitása, vagyis oxigénhiányos állapot alakul ki.

Emiatt jelentkezhet fokozott fáradtság és sápadtság is. Komolyabb esetekben akár nehézlégzés és fulladás is felléphet, ami miatt jelentősen lecsökkenthet a teljesítőképesség is.

A normálisnál alacsonyabb vörösvértest számot okozhatja a fokozott vérveszteség vagy csökkent vérképződés is, ami a csontvelő nem elégséges működése miatt alakulhat ki. Ez gyakori jelenség kemo-illetve sugárterápiás kezelések során, vagy esetleg egy csontvelőt is érintő daganat is állhat a háttérben.

Amennyiben a vas, a folsav és a B12-vitamin bevitele nem megfelelő mennyiségű, akkor ebben az esetben is alacsonyabb lesz a vörösvértestek száma a vérben. De okozhatja krónikus veseelégtelenség vagy fokozott mennyiségű vérveszteség is.

Milyen tünetei vannak a magasabb vörösvértest számnak?

A magasabb vörösvértest mennyiségnek jól látható jelei a vérbő arc, illetve végtagok. Ez esetben nagymértékben nő a trombózis kialakulásának a kockázata.

A magasabb érték hátterében krónikus tüdőbetegség vagy szívbetegség is állhat. Ekkor az oxigénhiányos állapot miatt növekszik meg a vörösvértestek termelődése. Kiszáradás során, illetve csontvelő túltengés miatt is kialakulhat magasabb vörösvértest szint.

Azoknak az embereknek, akik nagy magasságokban élnek szintén magasabb vörösvértest száma lehet, mivel a szervezetük így ellensúlyozza a csökkent légköri oxigénmennyiséget.

Vörösvértest-süllyedés

A felgyorsult vörösvértest-süllyedés a szervezet kóros folyamaira hívhatja fel a figyelmet. Így egyaránt állhat a háttérben valamilyen fertőző betegség, gyulladás, vérszegénység,  daganatos megbetegedés vagy akár a pajzsmirigy túlműködése is.

A lelassult vörösvértest-süllyedés oka lehet a szívelégtelenség, a vörösvértest membránjának elváltozásai vagy a vörösvértest-többlet is.

2301
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3357
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]